anslutna verkstäder
kontroller varje år
helt nöjda kunder
Vanliga frågor från konsumenter
Genom att känna till de regler och överenskommelser som finns behöver varken du eller verkstaden känna någon osäkerhet. Bara genom att välja en verkstad som är ansluten till Kontrollerad Bilverkstad, KBV, har du tagit ett steg i rätt riktning.
Här följer några vanliga frågeställningar som är bra att känna till som bilägare och verkstadskund.
Ännu mer finns i verkstädernas reparationsvillkor som är en överenskommelse mellan bransch och Konsumentverket.
- Bästa sättet att hålla koll på trafiken
Far väl! Det finns en rad olika trafikinformationstjänster där de i radion är kanske de mest kända. Den mest heltäckande är dock den webbaserade informationstjänst som Trafikverket tillhandahåller. Den är rikstäckande och inkluderar även det aktuella vädret. Här hittar du den.
- Snökedjor 2.0
Snökedjor kan upplevas som en aning antikt i ett lagstadgat vinterdäcksland som Sverige. Men snökedjan står i särklass sett till effektivitet på rejält moddiga vägar. Nu finns det moderna och bra alternativ till de klassiska snökedjorna som kan vara lite krävande att sätta på. Snöstrumpor respektive bilbroddar är två väl så bra och fungerande alternativ till snökedjorna. På din bilverkstad kan du få hjälp med att finna ett bra alternativ som passar dina behov. Normalt rekommenderas inte snökedjor eller motsvarande för längre körning.
- Kupévärmare mer än bara bekvämt
I vintertider inser man värdet av att ha en motor- och kupévärmare. Inte nog med att kupévärmen kommer snabbt samtidigt som bilen blir lättstartad trots åtskilliga minusgrader, både motorslitagen och bränsleförbrukningen går ner. En elektrisk motorvärmare går alltid att eftermontera på verkstaden. Jämfört med en bränsledriven värmare är den elektriska lite mer skonsammare mot miljön. Prata med fackmannen om du vill kliva in i värmen.
- Stödljus vid mörkerkörning
Extraljus, är det nödvändigt? Idag har det flesta bilar riktigt bra belysning, såväl halv- som helljus. Men ett par extraljus, eller det som är betydligt enklare, ledljusramp, ger ett bra stöd vid mörkerkörning. En ledljusramp ovanpå nummerplåten kan förefalla att vara enkel att montera och installera. Men så enkelt är det inte om bilen är av nyare modell. Eftersom bilen då har mikroprocessorer istället för traditionella relän krävs det i regel att en fackman, bilverkstad, svarar för både montering och installation för att undvika felkoder och andra störningar.
- Ingen takbox i onödan
För många innebär långledigheterna att takboxen tas fram och monteras på bilen. Det första tipset är att välja en takbox som helst klarar ett bromstest i 40 km/h. Det andra är att endast köra med takboxen på när den ska användas. Boxen bjuder både bränsleslukande luftmotstånd och onödigt fartbrus. På de flesta bilverkstäderna går det att köpa takboxar som har bra prestanda – börja med att fråga fackmannen. Glöm inte att montera och använda boxen enligt bruksanvisningen.
- Synas bättre i vintertrafiken
Nyare bilar har halvljusautomatik, vilket innebär att framlyktorna tänds när du startar bilen och baklyktorna slår på när det blir mörkt.
För att detta ska fungera så behöver ljusreglaget stå i läge ”auto”. I detta läge riskerar du inte heller att lamporna fortsätter lysa när du parkerat och lämnat bilen.
Allt för många kör runt med ljusreglaget i ”0-läget”. Men då lyser endast varselljuset (daytime running lamp) fram medan det är helt släkt baktill, oavsett dagsljus eller kvällsmörker. Vårt tips till både bilägare och verkstäder är att alltid ställa reglaget i läge ”auto” inför bilkörning. Då syns du bättre i vintermörkret, både fram- och bakifrån! - Trafiksäker bil
Trafiksäker bil
Hösten och mörkret gör sig allt mer påmint. Har du en trasig glödlampa i halvljusstrålkastaren så kan verkstaden med hänvisning till trafiksäkerheten byta den utan att fråga dig. Det är något som de har rätt till eftersom de ska utföra en reparation fackmässigt.
Rör det sig däremot om ett allt för slitet däck, under 1,6 millimeters mönsterdjup på det mest slitna stället, ska verkstaden påtala det för dig samt rekommendera ett däckbyte. Den generella rekommendationen från Transportstyrelsen är mönsterdjup på minst 3 millimeter för att ha ett bra väggrepp på våt vägbana.
- När får du byta till vinterdäck och när måste du?
I Sverige har vi för trafiksäkerhetens skull lag om vinterdäck. Det finns några datum att hålla ordning på, om inte vinterväglaget kommit innan. Från 1 oktober är det tillåtet med dubbdäck, medan från 1 december är det obligatoriskt med vinterdäck, dubbade eller odubbade.
- Hur länge håller bildäcken
Det tål att upprepas – det är hög tid att se över vinterhjulen. Är de bra nog med rejält mönsterdjup och, inte minst, är de fräscha nog?
Däckspecialisterna har två tumregler för däckens fräschör och förmåga – för sommardäck är den tekniska livslängden med bibehållen prestanda cirka åtta år, medan för ett vinterdäck räknar de med fyra år. Naturligtvis varierar detta beroende på körsträcka, förvaring etc.
Prata med din verkstad om du är tveksam. De kan också hjälpa dig med rätt däckval utifrån bruk och plånbok.
- Tre viktiga flaskor att ha koll på!
Det finns tre bra flaskor att ha med sig i bilen under hösten och vintern.
Den första är med motorolja för att ”toppa” upp. Den andra är med glykol. När det gäller glykol är det viktigt att man har rätt glykol enligt bilens instruktionsbok. Att blanda vanlig glykol med ”longlife” och vice versa är inte att rekommendera. Läs även om hur glykolen ska spädas ut för säkrad effekt vid olika temperaturer.
Den tredje flaskan är färdigblandad spolarvätska. Även här är det viktigt att följa anvisningarna för bästa effekt.
Lite beroende på var i landet man bor, så kan det även vara bra med lite K-sprit som man blandar i bensinen (inte i diesel) för att förhindra isproppar. K-sprit smörjer även bränsleinsprutningen.
- Är det värt att laga din gamla bil?
Hur mycket pengar är det värt att lägga på reparationen? Frågan kan vara aktuell om du står inför en stor reparation på en äldre bil.
Huvudregeln är att om reparationskostnaden uppgår till mer än hälften av bilens marknadsvärde ska verkstaden avråda från reparation.
Motsvarande gäller för ett pågående arbete. Detta ska avbrytas i väntan på besked från bilägaren om huruvida reparationen ska fortsätta trots verkstadens avrådan.
Som alltid är det viktigt med dialog innan beslut fattas om det ena eller det andra. Lämna därför alla kontaktuppgifter som finns.
- Vad kostar reparationen?
När du lämnar bilen till verkstaden har du rätt att få en skriftlig prisuppgift om reparationen bedöms kosta mer än 2 000 kronor. Naturligtvis måste verkstaden veta vad det är som ska åtgärdas för att kunna ge en prisuppgift.
Det innebär att, exempelvis, att ett ospecificerat arbete som felsökning, inte omfattas av detta villkor.
Önskar du som kund en prisuppgift även om reparationen förväntas kosta mindre än 2 000 kronor ska verkstaden ge prisuppgiften utifrån din begäran.
Prisuppgift och vad ni har kommit överens om i övrigt ska noteras på verkstadens arbetsorder.
Är prisuppgiften ungefärlig, vanligen lämnad på telefon, får den inte överskridas med mer än 15 procent.
- Får man garanti på en reparation?
Garanti lämnar verkstaden utöver den lagstadgade reklamationsrätt som finns för felaktigt utförda tjänster. Verkstaden garanterar arbetet under 12 månader eller 1 000 mil efter att reparationen, ej justeringsarbeten, är avklarad och betald.
Ibland kan verkstaden även komplettera sitt garantiåtagande med gratis assistansförsäkring under en tid. Även vissa bildelar kan ha längre garantitider.
Naturligtvis finns det undantag från vad garantin omfattar – ovarsamhet från bilägarens sida, provisorisk reparation eller om man tillhandahållit bildelen själv.
Som alltid är det bra att spara verkstadens räkningar, inte minst om arbetet omfattas av garantier. Var inte heller rädd för att ställa frågor när du hämtar bilen.
- Vad händer om man uteblir från verkstadsbesöket eller lämnar kvar bilen?
Uteblir du från en bokad verkstadstid, har verkstaden rätt att debitera 1 000 kronor. Skulle du inte hämta ut din bil som avtalat efter en reparation har verkstaden rätt att ta ut en förvaringsavgift. Detta sker efter fem arbetsdagar och att de har sökt dig.
Som kund har du rätt att avbeställa ett pågående arbete, men verkstaden har rätt att ta ut ersättning enligt konsumenttjänstlagen.
Lämna därför alla kontaktuppgifter som finns.
- Vilket jobb har verkstaden utfört?
När du hämtar din bil ska verkstaden förklara – begripligt – vilket arbete som de har utfört. Det kan vara genomgång av serviceprotokoll eller en arbetsorder parallellt som de visar på bilen var reparationen skett. Verkstaden ska även ha utbytta delar tillgängliga i samband med att bilen hämtas. Du ska då kunna ta del av de fel eller defekter som föranlett bytet.
Ställ frågor och be om tips för att slippa eventuella framtida problem.
- Har bilen stickprovskontrollerats av KBV?
Varje år kvalitetskontrolleras 10 000-tals bilreparationer av Kontrollerad Bilverkstads kvalitetscoacher. Det innebär att KBV:s kvalitetscoacher kommer oanmält till verkstaden för att genomföra stickprovskontroller på slumpvist utvalda bilar som reparerats eller servats. Kvalitetcoachen följer upp det utförda arbetet mot vad som står i arbetsorden samt diskuterar eventuella avvikelser med verkstaden.
När kontrollen är genomförd får bilen en liten backspegelstagg som skvallrar om kontrollen.
- Offert, arbetsorder, faktura, servicebok
Dokumenten är många vid en bilreparation. Men det är också en del av konsumentskyddet. Enklast är naturligtvis en specificerad offert, vilket många gånger kommer när man gör en internetbokning. Verkstadens arbetsorder ska alltid godkännas innan arbetet påbörjas. Det kan ske med signatur eller genom ett muntligt godkännande som noteras av verkstaden.
Slutligen, fakturan är alltid bra att spara. Särskilt om bilen omfattas av förlängda garantier med villkoret att löpande service ska ske enligt biltillverkarens serviceprotokoll.
Serviceboken kan vara tryckt eller digital, men oavsett ska servicen noteras i den. Fråga.
- Tilläggsarbeten
Om verkstaden upptäcker att ytterligare arbeten måste genomföras eller är tillrådliga utöver det ursprungliga uppdraget, ska kunden kontaktas för ytterligare instruktioner. Går det inte att nå kunden, har verkstaden ändå rätt – om det går att anta att det är kundens önskan – att utföra arbetet om priset är lågt i förhållande till det avtalade priset.
Anses reparationen som nödvändig, att den kan vara till skada för kunden, om den inte genomförs, har verkstaden rätt att utföra den.
Verkstaden har rätt att ta ut ett pristillägg på upp till 15 procent av det först avtalade priset för ett tilläggsarbete. Men oavsett är det bra att komma överens med verkstaden kring kostnadsgränser och åtgärder innan arbetet påbörjas.
- Hur rustar du din bil för semestern?
Har ni planerat en bilsemester i sommar så är det bra om bilen är välservad innan ni åker. På så vis minskar risken för otrevliga överraskningar och där med oförutsedda kostnader.
Här under följer några tips på saker som man bör gått igenom innan turen.
- Kolla oljan, toppa upp inför hård körning – ta med en extraflaska med rätt olja
- Kolla kylarvätskan, toppa upp med rätt glykolblandning
- Fyll på spolarvätska, låg koncentration
- Kolla lufttrycket i däcken, öka trycket vid tung last
- Kolla lufttryck i reservhjulet eller punkteringsskummets nivå
- Kolla bilens belysning
Vill man inte göra det själv så finns det cirka 900 KBV-anslutna verkstäder, från Trelleborg i söder till Kiruna i norr, där du tryggt kan lämna in din bil för en genomgång innan semestern.
- Vad händer om din nyservade bil går sönder under semestern?
Vad gäller om din nyreparerade bil går sönder under bilsemestern i Sverige? Då ska verkstaden, när kunden ger tillfälle till det, rätta till felet på anvisad verkstad. Detta ska ske utan onödigt dröjsmål och vara kostnadsfritt.
Åtagandet, som även inkluderar transportkostnader, gäller inte om det innebär olägenheter eller kostnader som är oskäligt stora för verkstaden i förhållande till felets betydelse. Kunden kan avböja verkstadens förslag till hur reparationen ska ske om den har särskilda skäl till det.
Verkstaden ska avhjälpa felet inom skälig tid, om den inte gör det har kunden rätt till prisavdrag. Har verkstaden bjudit på ett assistanspaket i anslutning till att arbetet utfördes kan det vara bra att sätta sig in i vad det innebär.
- Har du rest bort och glömt bilen på verkstaden?
Har du åkt på semester och glömt att hämta bilen på verkstaden efter genomförd reparation eller service? I sig inget ovanligt fenomen i våra storstäder där det kan vara tryggare att förvara bilen på verkstadens parkering än stående hemma på gatan. Men vad gäller om du inte har kommit överens med verkstaden om förvaring under tiden som du är bortrest?
Om bilen inte hämtaspå avtalad leveransdag har verkstaden rätt att debitera en förvaringskostnad, under förutsättning att den som beställt eller ska betala arbetet har informerats om detta. I förekommande fall debiterar verkstaden förvaringskostnaden från första vardagen efter överenskommen leveransdag.
- Om en långdragen reparation inte hinns med i semesterhetsen?
En trasig bil mitt i semesterhetsen vill ingen råka ut för. Och såhär i sommartider kan det både vara svårtför verkstaden och för bilägaren att utföra ett arbete som kräverlängreleveranstid. Då kan en provisorisk reparation vara lösningen.
En provisorisk reparation är just vad det låter som, provisorisk, men ska likväl utföraspå ett sätt som inte påverkar bilens trafiksäkerhet eller miljön negativt. Det är viktigt för båda parter att det tydligt och i samråd avtalas om att det rör sig om en provisorisk reparation som inte omfattas av sedvanliga garantier eller reklamationsrätt.
- Vilka krav kan du ställa på en verkstad?
I de reparationsvillkor som branschen har tagit fram tillsammans med Konsumentverket, och som är obligatoriska föralla KBV-verkstäder, fastslås ett par viktiga saker som kan vara bra att känna till:
Fördet förstaåtar sig verkstaden att utföra arbetet fackmässigt och i enlighet med de reparations- och serviceanvisningar som tagits fram av biltillverkaren. För det andra ska verkstaden med omsorg ta till vara kundens intressen samt samråda med kunden i den utsträckning som behövs och är möjligt. Till sist, verkstaden ska tillhandahålla det material som krävs.
- Bilens viktigaste dokument?
Instruktions- och serviceboken är, vid sidan av registreringsbeviset och försäkringsbrevet, bilens viktigaste dokument. Särskilt vill vi tipsa om den förstnämnda som ”reselektyr”.
Instruktionsboken förklarar hur bilen fungerar, hur den ska skötas samt hur du kan åtgärda småfel som lampbyten och punkteringar. Det är viktigt att följa biltillverkarens serviceintervaller som anges i körsträcka/mil eller tid – inte minst om bilen omfattas av nybilsgaranti eller annan garantiutfästelse från biltillverkaren eller bilhandlaren.
Utförd service och eventuella rostskyddskontroller ska alltid skrivas in och stämplas i serviceboken av verkstaden som har utfört arbetet – det gäller även i digitala serviceböcker. Spara det ifyllda serviceprotokollet och fakturan – det är ett fint tecken på att du bryr dig om din bil och är bra att ha vid ett eventuellt bilbyte.
Hitta din NÄRMASTE KBV-verkstad
Samarbetspartners
I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.